Плоско стъпало

plosko-stapalo

Всички деца на възраст до една година са с плоски ходила, твърдят някои ортопеди. Оказва се, че сводът на стъпалото започва да се оформя към третата година и приключва формирането си към 10-ата, а понякога и по-късно. До 3-4 години и дори до 7 години, ако детето не се оплаква от болки в краката, развива се нормално и проявява нормална физическа активност, не бива да се вълнувате по повод плоскостъпието.

След тази възраст плоскостъпието може да бъде два вида:

  • Гъвкаво плоско стъпало. В седнало положение стъпалото има нормален вид, но когато детето стои изправено, сводът се отпуска и става равно. Това е най-разпространеният вид плоскостъпие.
  • Ригидно плоско стъпало. Това е вродено нарушение, при което две или повече кости, които обикновено са разделени, са сраснали. Тази категория плоскостъпие може да ограничи двигателната активност на детето и да му причинява болка при ходене. За щастие се среща много по-рядко, едва в 2% от случаите.

   Един от начините за профилактика и превенция на плоскостъпието при деца е носенето на ортопедични стелки супинатори в обувките.

Лечение на плоско стъпало

   Колкото по-рано забележите този проблем, толкова по-добре. При запуснатите случаи плоскостъпието заплашва не само с болки при ходене, но и със сериозни нарушения на осанката. А също и с големи проблеми със ставите (коленните, тазобедрените), които при неравномерно натоварване на стъпалото поемат върху себе си основния удар. Развитото вече плоскостъпие се лекува много сложно. Най-доброто, което може да направи лекарят в този случай, е да спре разрушителния процес, да не му даде възможност да се развива нататък. Съвременните ортопеди разполагат с цял арсенал от всевъзможни приспособления включително и детски ортопедични стелки супинатори,предлагани от Комфорт А ЕООД

   Съвети при избора на обувки за децата:

  1. Обувката трябва да бъде с меко – еластична подметка, която да позвоява правилото движение на ходилото;
  2. Да има търд и висок форд /пета/, за да придаде стабилност на ходилото и да не позволява усукване и изкривяване;
  3. Да бъде с широко и меко бомбе, за да позволява свободно движение на пръстите по всяко време.
  4. Не винаги скъпите обувки непременно са и най-добрите.

   Ако спазвате тези съвети при избора на обувка на вашето дете, но въпреки това имате съмнения за плоскостъпие, изкривяване или детето се оплаква от болки в краката, веднага потърсете съветите на специалисти, защото плоскостъпието диагностицирано в ранна детска възраст се лекува.